woensdag

Interview op congres 2008

Op een internetforum stond de volgende oproep: "KRO zoekt een ex-JG die [op TV] wil vertellen (geen blokkades of taboe's) hoe het was om uit de organisatie te gaan, en hoe de familie daarmee omging."

Uit respect voor en piëteit met mijn ouders en familie zou ik zo'n interview niet kunnen geven. Interviews op TV en districtscongressen etc., waarin familieleden elkaar - ongeacht of het onderwerp nu religieus of niet - (direct of indirect) zwartmaken of demoniseren, daar moet ik persoonlijk niets van hebben. Volgens mijn levensbeschouwing gaan ouders en hun kinderen en broers en zussen zo niet met elkaar om. Dat heeft in mijn ogen helemaal niets met religie te maken, maar met omgangsvormen binnen families.

Ik weet waarover ik praat, want mijn eigen ouders en zwager (interviewer Bernard Verheijen) demoniseerden mij indirect en impliciet (vergelijking met cobra [Satan de Duivel]) tijdens een interview op het districtscongres 2008 (op 2 augustus 2008, Jaarbeurs Utrecht; de link van dit geluidsfragment is eventueel op aanvraag beschikbaar: vermeld je e-mailadres in een reactie hieronder). Het gaf me het gevoel dat ik verraden was. Als ik denk aan de Gulden Regel ("Doe voor anderen wat u graag voor uzelf gedaan wilt hebben" - Matth. 7:12), dan zou ik een soortgelijk verdriet mijn ouders en familie niet willen aandoen. Ze zijn namelijk al zo teleurgesteld door mijn uitsluiting.

Hoewel de uitingen in het interview dé facto lasterlijk zijn, beseffen we dat ook zij in een bepaald opzicht slachtoffers zijn (zie eventueel verder hier). We blijven - misschien tegen beter weten in – geloven in de onvoorwaardelijke liefde tussen ouders en hun (klein)kinderen, en tussen broers en zussen. We beseffen maar al te goed dat JG geen greintje respect hebben (zie ook Loesje) voor mensen die de organisatie verlaten hebben, laat staan voor de redenen waarom ze dat gedaan hebben. Het komt JG blijkbaar beter uit om deze mensen op hun openbare vergaderingen en in de lectuur liefdeloos te demoniseren. Maar ondanks deze liefdeloze etiketten blijft onze (christelijke) kijk ongewijzigd: Meningsverschillen – ook al zijn ze van religieuze aard - bieden juist uitgelezen kansen om elkaar liefde en respect te tonen. We blijven bidden voor degenen die ons vervolgen.

We denken vaak aan de wijsheid in onderstaande prachtige verhaal:
Een Oosterse, wijze leermeester ging eens met zeven leerlingen een ochtendwandeling maken, terwijl de dauw nog over het land lag. Na enige tijd brak de zon door en de dauwdruppels schitterden dat het een lieve lust was! Bij een grote dauwdruppel liet de oude meester halt houden. Hij schaarde zijn leerlingen zodanig rondom de druppel dat de zon erop bleef schijnen en vroeg hen welke kleur de druppel had.

"Rood," zei de eerste.
"Oranje," zei de tweede.
"Geel," zei de derde.
"Groen," zei de vierde.
"Blauw," zei de vijfde.
"Paars," zei de zesde.
"Violet," zei de zevende

Ze stonden verbaasd over de verschillen en omdat ze allemaal zeker waren van de kleur die de druppel had, ontstond er bijna ruzie. Toen liet de oude meester hen enige keren van plaats wisselen. En heel langzaam drong het tot hen door dat, ondanks de verschillen in hun waarneming, ze toch allemaal de waarheid hadden gesproken.

Nadat er zo enige tijd verstreken was, liet de oude meester hen weer hun oorspronkelijke plek innemen. Maar omdat intussen de zon gedraaid was, kaatsten er weer heel andere kleuren terug vanaf de grote dauwdruppel. En de meester sprak: "Hoe u de waarheid ziet, hangt af van de plaats en de tijd die u in het leven inneemt, zoals u daarnet een deel van het licht hebt gezien en dat voor de waarheid aanzag... Laat uw medemensen in volle vrijheid hun eigen weg bewandelen, hun eigen plaats innemen en hun eigen deel van het licht waarnemen. U heeft allemaal waarheden nodig, want alle tezamen vormen zij het werkelijke spectrum als geheel; de volle waarheid.. Tot u zelf een van de groten bent geworden en de zeven kleuren als één kunt waarnemen, zal ieder afhankelijk van zijn situatie een ander standpunt innemen en de waarheid op een andere manier zien.. Wees daarom niet alleen tolerant, want dat is slechts het duiden van andermans mening, maar wees zelfs blij dat er andere meningen zijn. Zolang u zelf nog niet het volle licht kunt zien, heeft u uw medemens als medeleerling nodig om de volle waarheid te leren kennen."
We blijven uit liefde hopen dat onze JG-familie ooit nog eens onderstaande mooie ontdekking zal doen:
"De mooiste ontdekking die ware vrienden doen, is dat ze afzonderlijk kunnen groeien zonder uit elkaar te groeien." - Elizabeth Foley

30 opmerkingen:

Anoniem zei

Satan wandelde eens goed,hij kwam in opstand tegen Jehovahs organisatie.Zelfs had hij grote voorrechten.Die had jij ook nu ben je door gebrek aan nederigheid en trots jezelf aan het schoonpraten.
Het intervieuw van je ouders was niet lasterlijk maar liefdevol.Verder Jehovahs regelingen wordt uitgevoerd door onvolmaakte mensen.

Anoniem zei

Lieve Martin en Frances en kinderen



Je ouders hadden ook de keuze om niet mee te werken aan dit programmaonderdeel.
Met dit optreden toonden zij hun instemming met de manier waarop de organisatie jullie heeft behandeld.

Gelukkig weet jij wat er staat in Matth.35:35,36.
Laten deze woorden van Jezus een troost voor jullie zijn.

Ook jouw (schoon)ouders moeten zich straks zelf voor Jehovah verantwoorden. Het feit dat ze jullie nu al hebben veroordeeld zegt meer iets over hen dan over jullie.
Lukas 6:37.





Een verontruste getuige
skype-here@hotmail.com

Martin Cordes zei

Hallo Anoniem,

Evenals in het interview, gaat jouw vergelijking met Satan en mij mank op het punt dat Satan NOOIT voor Jehovah opgekomen is.

Misschien is het goed om eens te mediteren over het prachtige voorbeeld van Elihu en Paulus, die met hun duidelijke uitspraken het voor hun hemelse Vader opnamen.

Groet, Martin

Martin Cordes zei

Hallo verontruste getuige,

Dank je wel voor je reactie.

Ik hou van mijn ouders, en wil ze niet veroordelen. Ik denk hierbij aan Paulus woorden in 1 Kor. 4:5 (The Message): "So don't get ahead of the Master and jump to conclusions with your judgments before all the evidence is in. When he comes, he will bring out in the open and place in evidence all kinds of things we never even dreamed of—inner motives and purposes and prayers. Only then will any one of us get to hear the "Well done!" of God."

Mijn NL-vertaling:

"Loop niet vooruit op de Meester en trek geen overhaaste conclusies met je oordelen, totdat al het bewijsmateriaal verzameld is. Als hij komt en alle verschillende bewijzen in de openbaarheid brengt, zelfs die waar je nog nooit van gedroomd hebt - diepe innerlijke motieven, bedoelingen en gebeden. Dan pas zal elk van ons uit Gods mond "Goedzo" horen."

'Tot de Meester komt', kunnen we slechts ons logische verstand gebruiken. Onderstaand citaat brengt dat goed onder woorden:

"De logica oordeelt niet over de waarheid van oordelen, doch slechts over de juistheid van conclusies." - A. Gans

Groet, Martin

Anoniem zei

Dag Martin,

Nooit had ik verwacht/ geloofd dat een interview op een congres gehouden zou worden omtrent een 'afvallige', zéker niet gegeven door de ouders. Ben eigenlijk best benieuwd naar het verhaal/ interview (jouw verhaal)..

Je verhaal onderaan het artikel geeft o zo duidelijk weer dat er verschillende waarheden (kunnen) zijn.. "hangt af van de plaats en de tijd die u in het leven inneemt", dat is o zo waar..

Het zal zeker nooit een makkelijke opgave zijn, ergens anders voor te (moeten) kiezen dan de rest van je familie/ vrienden, maar des te meer voldoening haal je eruit, als blijkt dat er 'meer' in het leven zit (dan alleen maar te letten op wat men fout doet).

Zelf heb ik ook met het bekende bijltje gehakt, nu inmiddels een jaar of 8/9 geleden.

Het vreemde in mijn familie, die overigens opgedeeld is door mensen die ervoor gekozen hebben geen deel meer van het JG te zijn (en dus uitgesloten) en mensen die simpelweg nooit meer gingen (en niet meer bekend staan als, maar nooit officieel uitgesloten).. is dat er echt een onderscheid wordt gemaakt tussen de boven genoemde "2 groepen", terwijl dit theoretisch hetzelfde is.

Met mij (bewust gekozen geen deel meer te zijn van) is er helemaal geen contact meer (behalve mn opa & oma (van wie je verwacht dat die juist een meer stuggere houding hebben).
Met het gezin wat er uit 'gegroeid' is, hebben alle JG familie-leden echter nog wel 'gewoon' contact (terwijl die familie zaken ondernemen die het daglicht niet kunnen verdragen).

Want ook al staat er in de bijbel dat je anderen zo moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden, voor veel JGers gaat dit verhaal niet op (uiteraard kan ik niet iedereen over 1 kam scheren). Ze kunnen vaak niet verder kijken dan hun neus lang is. Het (ver)oordelen is ook zeker iets wat mij vaak zwaar tegen de borst gestoten heeft en nog steeds doet. Want zo'n persoon wil ík niet zijn en ben ik niet (en nooit geweest).

Ondanks dat het nog steeds veel pijn doet dat mijn familie mij helemaal verbannen heeft, ben ik nooit blijer geweest. Heb nog nooit meer mezelf kunnen en vooral MOGEN zijn, zonder rekening te hoeven houden met gevoelens (let op: geen geloofsovertuiging) van een bepaalde gemeente.

Want in mijn overtuiging, sluit je jezelf nog steeds vrijwillig aan bij een religie/groep en doe je dit niet omdat familie/ ouders ertoe behoren. Uiteraard gaat dit voor veel mensen wel op, omdat die niet verder durven te kijken. Of uitgesloten personen die weer in de gemeente komen omdat ze hun familie zo missen.

Dat is nou precies de reden waarom ik nooit meer terug wil. Ik geloof in een god en ik kies daar zelf voor, niet omdat het me wordt "opgelegd" vanuit een familie/ gemeente.

Ooit hoop ik dat mijn 'echte' vader mij weer in de armen zou willen sluiten, omdat hij van mij houdt als kind, waar hij zélf voor heeft gekozen..

Heel moedig dat je je verhaal met naam en toenaam gebruikt. Ik wens jullie uiteraard (ook al is het nu enige tijd geleden) al het goeds toe.

Blijf vooral ook altijd in jezelf geloven!

Bereeër zei

Hi Martin,

Ik denk dat ik op dit congres aanwezig was en kan mij het interview niet meer herinneren. Kun jij het naar mij sturen? Ik zou het zeer interessant vinden om dit eens te lezen.

Lieve groet,
Shop

Anoniem zei

Hoi Martin,
Het feit dat we hier al anoniem zitten te reageren, laat zien dat een en ander niet klopt in de org.
Ik blijf voorlopig anoniem vanwege de complicaties die dat waarschijnlijk zou geven voor mijn schoonfamilie enz. Ik heb het intervieuw niet gehoord, maar het feit dat de broeders je familie gebruiken om dit hele verhaal als onderwijs op een congres te gebruiken, bewijst al van een slechte smaak en weinig empatisch vermogen, vrgr Groet Wij hebben elkaar al eerder door de telefoon gesproken.

Anoniem zei

Beste Martin,
ik vind het pijnlijk wat je als gelovig mens kan meemaken, zei Jezus niet, eens blij en hef je hoofd omhoog als men liegende allerlei kwaad spreekt over jou.
Ik waarder je inbreng om waarheid hoog te houden.
xdjk

Anoniem zei

mainlink: hover color: #1F98C7;text-decoration: underline; This type of environment may shade the sidewalk level from direct sunlight during most daylight hours You need several hydroponic supplies to create and maintain hydroponic gardenco You'll often see charts on TV when they are talking about drives Unlike most other reduce weight supplements[url=http://www.cheapjerseyslimited.com]cheap jerseys from china[/url]
these natural ingredients are blended into 400-mg caplets which you only have to take once a day
ï»?However[url=http://www.officialredskinsnflstore.com]Pierre Garcon Jersey[/url]
Vancouver narrowly won the second ballot by 56 to 53<The Oakland Raiders pull off a major upset[url=http://www.MattRyanJersey.net]Matt Ryan Womens Jersey[/url]
crushing the Denver Broncos[url=http://www.PatrickWillisJersey.net]www.PatrickWillisJersey.net[/url]
31-10”~Vince Lombardi ~Inspirational Leadership QuotesVictory is Waiting for You"Coaches who can outline plays on a black board are a dime a dozendittoTweetbackground: #fff;padding: 10px 12px 10px 50px;margin: 0;min-height: 48px;color: #000;font-size: 18px !important;line-height: 22px;-moz-border-radius: 5px;-webkit-border-radius: 5px; pNow we come to one of the most disturbing causes of unnecessary meetings[url=http://www.AndreJohnsonJerseys.net]Andre Johnson Womens Jersey[/url]
ones which have been called for the sole purpose of stroking a manager's ego nbjpgarcticbeacon/cover_images/page6

Anoniem zei

ï»?Virtual machine security situation is at a cusptimestamp a > span {display: inline-block;width: 16px;background-image:url(http://images#file_links[D:\NFL\UBB.txt,1,L] Van Susteren says she still follows the Packers and she also owns team stocktimestamp a Last year#file_links[D:\NFL\UBB.txt,1,L] the city in support of the people of Henan forever spring drought#file_links[D:\NFL\UBB.txt,1,L] "Samsung's chemical" also donations#file_links[D:\NFL\UBB.txt,1,L] highquality urea tons#file_links[D:\NFL\UBB.txt,1,L] fulfilling corporate social responsibility#file_links[D:\NFL\UBB.txt,1,L] has won a good reputation GI Joe Purpose Driven Rehab trailer with four Wounded Warriors A gold oak leaf indicates an O-4 (Major or Lt
ï»?Data transfer rate was doubled to kBsC It is very important for packaging to be visually appealing to the consumertimestamp a For example#file_links[D:\NFL\UBB.txt,1,L] a nickel package would consists of five to six corner backs or safeties defending an offense's wide receivers 3

Anoniem zei

ï»?Erin Andrews ? She is ESPN's sideline princess no more! After appearing on Dancing With the Stars[url=http://www.shopgiantsnfljerseys.com/cheap-chase-blackburn-jersey-forsale-c-9_42.html]Chase Blackburn Jersey[/url]
Andrews parlayed her celebrity (and her ESPN contract negotiations) into a promotion from sideline reporter to College GameDay co-host and feature reporter Retrieved Lommel[url=http://www.uggsforcheapusd.com/]uggs cheap[/url]
Ulli directortimestamp adittoTweet span â™”@richblujaysPhillip Phillips may have won the American Idol title but Jessica Sanchez has won the WORLD’s heart RETWEET if you’re agree
dittoTweet spantwimg For less than you'd spend at the mall you could have this great guide that gives you the tellall about overclocking your CPUThe rose has always been valued for its beauty and has a long history of symbolism He graduated from the University of Southern California’s Marshall School of Business in May 2009 The forearm and butt sleeve are where much of the design work is done Slightly over two weeks later[url=http://www.coltsofficialstoreonline.com/cheap-coby-fleener-jersey-forsale-c-9_34.html]Coby Fleener Jersey[/url]
facing a prison sentence of five or six years[url=http://www.officialhoustontexansprostore.com/cheap-duane-brown-jersey-forsale-c-8_20.html]Duane Brown Jersey[/url]
she was found hanged

Anoniem zei

Hello. Facebook takes a [url=http://www.freecasinogames.gd]casino bonus[/url] wager invest in on 888 casino see trade: Facebook is expanding its efforts to push aside further real-money gaming to millions of British users after announcing a order with the online gambling comrades 888 Holdings.And Bye.

Anoniem zei

top [url=http://www.001casino.com/]casino games[/url] check the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]casino games[/url] unshackled no consign perk at the chief [url=http://www.baywatchcasino.com/]baywatchcasino.com
[/url].

Anoniem zei

euro buy ativan online no prescription - lorazepam online no prescription http://paniedemou.com/#lorazepam-online-no-prescription , [url=http://paniedemou.com/#ativan-online-pharmacy ]ativan online pharmacy [/url]

Anoniem zei

It was specially registered at a forum to tell to you thanks for council. How I can thank you?
I think, that you are mistaken. I can prove it. Write to me in PM.
Excuse for that I interfere … I understand this question. Let's discuss.
Between us speaking the answer to your question I have found in google.com
Also that we would do without your remarkable phrase

[url=http://shenenmaoyiw.freeblog.hu/][b]michael kors outlet online[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyipo.fashionblog.com.br/][b]michael kors outlet online[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyik.sosblogs.com/The-first-blog-b1/Five-Methods-to-Market-Your-Handbag-Line-b1-p1.htm][b]michael kors outlet online[/b][/url]
[url=http://cheapmichaelkors2.webnode.cn/][b]michael kors outlet online[/b][/url]
[url=http://cheapbags8.blogbaker.com/2013/01/17/exclusive-selection-of-bags-obtainable-in-louise-v][b]michael kors outlet online[/b][/url]

Anoniem zei

[url=http://buy-methylprednisolone.webspawner.com/]zithromax methylprednisolone
[/url] order Cadista
methylprednisolone sore throat
medrol for dogs

Anoniem zei

Hi, provigil cost - modafinil online http://www.provigilpills4sale.com/, [url=http://www.provigilpills4sale.com/]provigil price [/url]

Anoniem zei

Hi, cheap ativan - buy lorazepam no prescription http://indiarss.net/, [url=http://indiarss.net/]lorazepam no prescription [/url]

Anoniem zei

Li, generic prozac - generic prozac http://www.prozacorder365.net/, [url=http://www.prozacorder365.net/]prozac online[/url]

Anoniem zei

Li, gabapentin cost - order gabapentin http://www.neurontinonlineprice.net/, [url=http://www.neurontinonlineprice.net/]neurontin sale[/url]

Anoniem zei

Hi, strattera online - generic strattera no prescription http://www.ranqichina.net/, [url=http://www.ranqichina.net/]buy strattera[/url]

Anoniem zei

Hi, buy provigil - purchase provigil http://setbaclinks.com/, [url=http://setbaclinks.com/]order provigil[/url]

Anoniem zei

4, [url=http://www.benefitsofisotretinoin.net/]isotretinoin no prescription [/url] - isotretinoin without prescription - buy cheap accutane http://www.benefitsofisotretinoin.net/.

Anoniem zei

4, Lunesta Price - lunesta cost http://www.lunestasleepaid.net/, [url=http://www.lunestasleepaid.net/] Lunesta Price [/url]

Anoniem zei

2, [url=http://www.handbagsmgmg.com/]Buy Modafinil[/url] - Buy Modafinil - buy modafinil online http://www.handbagsmgmg.com/ .

Anoniem zei

2, [url=http://www.zvigen.com/]Ativan Online[/url] - Order Ativan - purchase lorazepam http://www.zvigen.com/ .

Anoniem zei

5, [url=http://www.nexiumpricewatch.net/]nexium 20mg [/url] - buy nexium - generic nexium no prescription http://www.nexiumpricewatch.net/.

Anoniem zei

12, [url=http://www.encuentrocubano.com/] Prozac Cost [/url] - Cheap Prozac - cheap prozac http://www.encuentrocubano.com/ .

Anoniem zei

12, [url=http://mediati.org/]Generic Soma[/url] - Order Soma - carisoprodol online no prescription http://mediati.org/ .

Anoniem zei

13, [url=http://topbookmarksonline.com/]Buy Clonazepam[/url] - Buy Clonazepam - buy klonopin http://topbookmarksonline.com/