woensdag

Uitgesloten

Jan van Bruggen en Jakob Vos kwamen op woensdagavond 27 juni 2007 aan onze deur om te zeggen dat Frances en ik voor afvalligheid uitgesloten zijn uit de gemeenschap van JG. Ik ben zowel boos als verdrietig vanwege dit grote onrecht (ik heb onze voordeur wel eens zachter dichtgedaan!!). Gelukkig weten onze hemelse Vader en onze goede Herder Jezus hoe het werkelijk met ons gesteld is. Dit besluit is duidelijk een zaak 'die op aarde gebonden werd [=schuldig verklaard] terwijl deze in de hemel ontbonden [=niet schuldig] was' (Mattheüs 18:18). Dit is een ernstige aangelegenheid die beslist niet aan de aandacht van onze hemelse Vader ontsnapt is. In Spreuken 17:15 staat in dit verband: "Al wie de goddeloze rechtvaardig verklaart en al wie de rechtvaardige goddeloos verklaart — ja, deze beiden zijn iets verfoeilijks voor Jehovah."

Dit soort zaken gaat allang niet meer over het aanbidden van God, maar over het navolgen van mensen. Men wil je mensen laten navolgen door je emotioneel te chanteren met JG-familie en JG-vrienden die het contact met je gaan verbreken. Dit soort besluiten zegt eigenlijk meer over de trieste staat van de JG-leiders in de organisatie (de getoonde mindset doet sterk aan die van Diotrefes denken: zie verder hier) dan over de personen die uitgekotst en geestelijk dood verklaard worden. Dit besluit verraadt de tanden van wolven in schaapsklederen. Jehovah berispt niemand voor openhartige vragen. (In het Nader Tot God-boekje staat de volgende opmerking: "Jehovah berispte Habakuk niet om zijn openhartige vraag, want Hij is degene die juist dit besef van gerechtigheid in de mens heeft gelegd." - hfdst. 12, blz. 118, par. 2)

Om te kunnen pionieren hebben Frances en ik vele kostbare jaren van ons leven opgeofferd en onze kinderwens uitgesteld, omdat we oprecht geloofden dat we via de organisatie Jehovah konden dienen. Ons leven was gebouwd rond de aanname dat de organisatie een exclusieve voorziening van God zelf was. Omdat het hier gaat om ons leven en dat van onze kinderen, hebben Frances en ik alle recht op een zogenaamde reality-check of deze organisatie werkelijk is wat ze zegt te zijn. 1 Thess. 5:21 moedigt ons daartoe als volgt aan: "Vergewist u van alles, en houd vast aan wat voortreffelijk is."

Als je hierbij ontdekt dat de dwaalleer aangaande het geslacht van 1914 tientallen jaren in de lectuur verkondigd is als "de belofte van de Schepper", dat het Genootschap in tientallen rechtszaken geen verantwoordelijkheid neemt voor de manco's en fouten in haar beleid aangaande seksueel kindermisbruik (hierin kan het Genootschap nog een voorbeeld aan de RKK nemen!!), en dat de JG-leiding in Brooklyn de dood van tientallen broeders en zusters op haar geweten heeft omdat ze een zwalkend beleid voerde aangaande vaccinaties, orgaantransplantaties, bloedfracties, alternatieve burgerdienst etc, dan komen in de geest belangrijke vragen op. Desondanks is de JG-leiding in Brooklyn nooit teruggekomen op de claim dat ze "Gods communicatiekanaal" is. Daarom is het volledig gerechtvaardigd dat Frances, ik en anderen de organisatie openhartig bevragen over deze serieuze kwesties.

Ik denk hierbij ook aan de volgende kwoots uit de lectuur over loyaliteit, vriendelijkheid en vrijuit spreken:
De Wachttoren van 15 november 1985, pagina 21, paragraaf 16: "Als wij Jehovah’s gunst willen genieten, mogen wij niet vanwege persoonlijke vriendschap de ogen sluiten voor de overtredingen van een ander. Onze verhouding tot God is veel belangrijker dan loyaliteit jegens een vriend die zich schuldig heeft gemaakt aan een ernstige overtreding en weigert de aangestelde ouderlingen op de hoogte te stellen."

De Wachttoren van 15 april 2004, pagina 13, paragraaf 7: "Ouderlingen moeten oppassen dat ze niet zwichten voor het betonen van misplaatste vriendelijkheid aan overtreders die de geestelijke gezindheid van een gemeente in gevaar zouden kunnen brengen. Echte vriendelijkheid is niet blind voor woorden en daden die lijnrecht in strijd zijn met Gods maatstaven."

Georganiseerd om Jehovah's wil te doen, pagina 31: "De opzieners moesten personen zijn die DE MOED hadden vrijuit te spreken in geval van kwaaddoen en die de noodzakelijke stappen zouden ondernemen om het te corrigeren en de kudde te beschermen tegen personen die de schapen zelfzuchtig wilden uitbuiten (Jes. 32:2)."
Het is een slechte zaak dat het BL de organisatie runt zonder dat ze tegenover haar medegelovigen verantwoording wenst af te leggen. Niemand - en zeker geen personen die kostbare jaren van hun leven opgeofferd hebben - zou uitgesloten, als afvallige verketterd, zijn goede naam door het slijk gehaald, of door zijn geliefden gemeden mogen worden, enkel voor het feit dat hij het in zijn hoofd haalde om de JG-leiding in Brooklyn over dubieuze besluiten rekenschap te vragen. Het is ethisch onverantwoord en zelfs onchristelijk dat ouderlingen - namens de JG-leiding in Brooklyn - ons vragen om dit soort schandalen gewoon te negeren en maar te doen of ze niet bestaan. En het is complete waanzin om je uit te sluiten omdat je over dit soort zaken hardop durft na te denken.

Het Besturende Lichaam schreef in De Wachttoren van 1 december 1982, bladzijde 31 over ‘personen die er recht op hebben te weten dat er een fout begaan was’: "Eerlijkheid en empathie spelen ook een rol. Als bepaalde personen er recht op hebben te weten dat wij een fout hebben begaan, dienen wij bereid te zijn onze fout toe te geven. Empathie dient ons er vooral toe te bewegen het toe te geven als anders een ander erop aangekeken wordt. Hier zijn Jezus’ woorden van toepassing: „Zoals gij wilt dat de mensen u doen, doet hun desgelijks.” — Luk. 6:31."

Het label "afvallig" wordt wel vaker mensen opgeplakt. Denk maar eens aan Galileo Galilei die dat label van de Katholieke Kerk opgeplakt kreeg. Dat label zei alleen meer over de kerk van zijn tijd (namelijk dat de RKK een totalitaire en autoritaire kerk was) dan over de persoon Galileo Galilei.

Desondanks blijven Frances en ik voor onze vervolgers bidden in de hoop dat ze tot bezinning komen. Tot die tijd denken we aan Jezus woorden, toen hij stervende was: "Vader, vergeef hun, want zij weten niet wat zij doen" (Lukas 23:34). We blijven ons best doen om hierin ons grote rolmodel te volgen.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Martin en Frances,

Veel sterkte met dit gebeuren. Want ten slotte zijn jullie ineens dood in de ogen van jullie ouders bijvoorbeeld wat vreselijk is. Ik ken die gevoelens ivm mijn aardse vader. Toch heb ik me daarna geen moment alleen gevoeld.

Ik denk aan jullie en zal bidden.

Anoniem zei

Lieve Martin en Frances,

Met pijn in mijn hart lees ik het "vonnis" wat over jullie is geveld. Zoals jullie al schreven, weet men niet wat men doet. Ik ben er echter van overtuigd dat de ogen eens open zullen gaan, als was het alleen maar vanwege het geweldige getuigenis dat jullie hebben gegeven en nog stééds geven.

Ik ben met jullie boos en verdrietig om het onrecht dat jullie is aangedaan, temeer daar jullie er blijk van hebben gegeven niets meer of minder te willen doen dan opkomen voor de Naam van Jehovah, onze God. Jullie hebben werkelijk in woord en daad getoond "geen navolgers van mensen" te willen zijn, maar exclusieve toewijding te geven aan Degene die dat toebehoort.

Ik vind het een voorrecht om jullie tot mijn vrienden te kunnen rekenen en deze aardse beslissing heeft daar wat mij betreft geen enkele invloed op.

Geluk gewenst met de bevrijding, sterkte gewenst met de nare bij-effecten ervan.

Groeten,
Ezra Swolfs
Gemeente Duinstreek - Alkmaar

Anoniem zei

Hoi Martin en Frances,
Ik wens jullie heel veel sterkte toe. We dachten dat de Middeleeuwen voorbij waren, maar helaas, de Getuigen leven nog in de tijd van de (geestelijke) brandstapels. God zij hen genadig!!
Met innige meleving,
Joop, uit Friesland

Anoniem zei

Hallo familie -

Dat is toch nog even slikken.

Onrechtvaardig is het. Maar misschien - elk nadeel heb z'n voordeel tenslotte - zijn jullie later wel blij...dat je je niet meer in bochten hoeft te wringen, niet meer hoeft te verantwoorden tegenover mensen aan wie je geen verantwoording schuldig bent...

Heel veel sterkte en probeer het positief te blijven zien!!

Anoniem zei

Beste Martin, Frances en kinderen,

Veel sterkte toegewenst in deze moeilijke periode. Hopelijk dat jullie vervolgers ooit zullen inzien wat een onrecht ze jullie hebben aangedaan en gehandeld hebben als slaven van mensen in plaats van als slaven van de Christus. Gelukkig hebben jullie veel broeders en zusters waar jullie troost uit kunnen putten en waar jullie samen in vrijheid kunnen aanbidden. Ik wens jullie veel geluk toe.

Tsuyoshi Paula

Unknown zei

Lieve Frances, Martin, en kinderen,

Wij wensen jullie heel veel sterkte toe in jullie verdere leven met onze hemelse Vader en onze Heer Jezus Christus. We weten dat er vermeende volgelingen van Jezus zijn die het een plicht achten om iedereen die niet denk zoals zij, uit hun schaapskooi te verwijderen. Het is echt HUN schaapskooi, niet die van de Heer. Wat er nu ook verder op jullie afkomt, of het nu lijden is terwille van jullie geloof, of wat anders ook, besef dat we de sterkte hebben verkregen om dit te dragen, gegeven door Hem die ons sterkte en kracht verleent, Hij die dit zelfde ook moest ondergaan en als uitschot en als een misdadiger werd beschouwd, Hij die in onze plaats stierf en met wie wij samen mogen leven in een nieuwheid des levens!
Om te kunnen delen in Zijn heerlijkheid, om erfgenaam te kunnen zijn, moeten we ook kunnen en willen delen in zijn lijden, zegt onze broeder Paulus in Rom. 8.

Moge Gods genade en liefde, en de werking van Zijn geest jullie omringen.

Liefs van Elle en Hennie Wiltjer uit Groningen.

Anoniem zei

En ergens hier ver boven keek een Vader toe.

En als een zorgzame vader sloeg hij zijn arm om jullie heen en fluisterde Ze weten niet beter!!

En diezelfde vader zal ook voor HEN het licht helderder laten schijnen.
Zodat jullie je arm om hen heen kunnen slaan en ze troosten en ze de weg kunnen laten zien naar echte liefde van Onze God de almachtige!!

Want niemand kan jullie de liefde voor Jehovah afnemen,
En niemand kan zijn liefde voor jullie afnemen.


Groeten uit Alkmaar

Rijk zei

Beste Martin en Frances,

Het is even vreemd en het is onrechtvaardig maar eigenlijk is het een compliment.

Ik spreek nog wel eens JG en ex-JG. Gisteren was er nog een bij me die ik jaren niet gezien heb.

Ik merkte dat ik trots was toen ik zei dat ik uitgesloten was :)

Werd niet van opgekeken.
Was aardig bekend blijkbaar :)

Net als jullie het openbaar maken.

Gefeliciteerd dus.

Groetjes, nog steeds jullie medestander Rijk.

Ps. Aan Ezra zijn ondertekening te zien onder zijn reactie, is hij ook uit op dat compliment :)

Ben toevallig deze week van twee paarden forums "uitgesloten".
Net twee "sektes in de dop" :)

Anoniem zei

Beste Martin en lieve Frances,

In de tweede brief van Johannes, vers 8 en 9, schrijft hij aan medegelovigen: "Let op UZELF, opdat GIJ de dingen die door ons werk tot stand zijn gebracht, niet verliest, maar een volledige beloning moogt verkrijgen. Een ieder die vooruitdringt en niet blijft in de leer van de Christus, heeft God niet. Wie in die leer blijft, hij heeft zowel de Vader als de Zoon."

Ik heb jullie leren kennen, als twee mensen die verlangend zijn, in de leer van Christus te blijven, en die daarom zowel de Vader als de Zoon hebben.

Daarom is het niet juist om de versen 10 en 11 op jullie van toepassing te brengen: " Als iemand tot U komt en deze leer niet brengt, ontvangt hem nimmer in UW huis en richt ook geen groet tot hem.  Want wie een groet tot hem richt, heeft deel aan zijn goddeloze werken."

Degenen die deze regeltjes opstellen en navolgen geven er eerder blijk van navolgers van Diotrefes te zijn. Zijn houding tegenover medechristenen was betreurenswaardig want 3 Johannes 10 zegt dat hij weigerde de broeders van Christus met achting te ontvangen, en degenen die hen willen ontvangen, trachtte hij hiervan te weerhouden en uit de gemeente te werpen.

Je zus
Vera

Unknown zei

1Joh 5:1-4
Een ieder die gelooft dat Jezus de Christus is ,is uit God geboren,en een ieder die de Vader liefheeft,heeft ook lief wie uit hem geboren zijn!
Dat wij Gods kinderen lief hebben
weten we doordat we God liefhebben en ZIJN GEBODEN NA LEVEN !

Jullie hebben dit getoond door een standpunt in nemen en op te komen voor Gods heilige naam ,Hallelujah
wat een vreugde !

1Joh5:3,4
Want dit betekent de liefde tot God
dat wij zijn geboden onderhouden en toch zijn zijn geboden geen drukkende last
Want ieder die uit God geboren is ,overwint de wereld.
En de overwinning op de wereld hebben we behaald met ons geloof .

De aardse organisatie van de getuigen is net als alle andere religies een deel van deze wereld geworden.
Jullie hebben hun overwonnen door te vertrouwen op onze sterke God Jehovah , en door dit geloof die jullie hebben getoond voor onze Hemelse Vader en de Zoon indentiviseren jullie je waarlijk als zijn kinderen ja kinderen van God .

Spring daarom op van vreugde waardig gerekend te worden om voor zijn naam oneer te leiden !

Hand 5:41
Zij dan gingen van het Sanhedrin vandaan verheugd dat zij waardig gerekend waren ten behoeve van zijn naam oneer te leiden .

Jezus zegt:
In de wereld hebt gij verdrukking maar schep moed!
Ik heb de wereld overwonnen!

Lieve Martin en Francis
"Jullie zijn in het tonen van een rots vast vertrouwen en geloof in Jehovah onze God uiteindelijk als de overwinnaars naar voren gekomen!


jullie broer en zus


Anja en Johnny Andreas

Anoniem zei

Beste Martin,
Vandaag waren je ouders op het podium op het congres om over hun afvallige zoon te praten, en ondanks dat ik snap dat het verdriet van je ouders oprecht was, vond ik het hele aandeel smakeloos!
Dat je zo publiekelijk wordt neergezet is schokkend, al zou het waar zijn! Stel dat je ooit terug zou komen......nou lekker moeilijk na zo een aandeel op het Congres notabene!!!!!
Ik leef met jullie mee en vond het een smakeloze vertoning
Volgens mij is dit juridisch aan te vechten als laster en het bezoedelen van je naam en reputatie.

Martin Cordes zei

Beste Anoniem en meelezers,

Bedankt voor je berichtje, Anoniem.

Wie kan me helpen aan de audio-opname van het congres in de Jaarbeurs Utrecht? Het gaat me vooral om het zaterdagprogramma op 2 augustus 2008.

Hartelijk dank, Martin

PS: Mijn email is: vangli@hotmail.com

Anoniem zei

Martin,

Fantastisch dat je zo reageert. Ik denk dat je ouders idd niet beter weten.

Maar dat geldt niet voor de leiders in Nederland die het congres, aandeel voor aandeel hebben geredigeerd.
Zij weten dat het leugens en vooroordelen zijn.

Zij intimideren een ieder die het lef heeft, om zich terug te trekken in Jezus naam of wat voor reden ook.
Want stel dat je 'wordt uitgesloten wegens twijfels' komt je goede naam op het congres.
Walgelijk.



Jezus zei:"Zij weten niet wat ze doen!" ook niet over de leiders, maar over de onwetende soldaten.

Anoniem zei

Hoi Martin, ik heb de opname gehoord, er is niks inhoudelijks naar voren gebracht dat vind ik schokkend, een beetje achterlijk eigenlijk.